Lærlingprogram

Lærlinger er en ressurs

Byggelaget er en av mange i Norge som forvalter og utvikler et håndverk med lange og rike tradisjoner. Mye har alltid vært likt, mens det også har vært store forandringer i hvordan vi utfører og utvikler det vi gjør.

Siden oppstarten har vi hatt et nært og tett samarbeid med lærlinger og opplæringskontorer i nettopp å gi av den kunnskapen vi igjen lærte av de før oss. Vi er opptatt av å ta vare på de unge som kanskje kommer direkte fra skolebenken og å gi dem et strukturert opplegg for best mulig utvikling og læring. Lærlingene vi tar inn får faste personer og regler som de forholder seg til. Vi stiller de samme kravene til dem som til alle andre i organisasjonen, og har respekt for at faget ikke sitter i fingerspissene ennå. Vi veileder og støtter dem opp mot fagprøven, og er like stolte hver gang noen har gått fra å være lærling til å bli fagmann.

For oss er lærlingene ressurspersoner. Det er mennesker med ulik innstilling som trenger råd og veiledning, men som også utfordrer oss i måter å tenke og løse problemer på. Faget utvikler seg stadig og lærlingene er en del av dette. Vår jobb er å gi videre kunnskap, holdninger, faglig integritet og en kultur der håndverket og kunden er i sentrum.

Fra lærling til mester

Gudtorm Tunheim (29) kaller seg fagnerd. Han leser Byggforskserien på kveldstid og mener at han knapt kan få nok kunnskap. 29-åringen kom til Byggelaget først som utplassert elev ved Time vgs, og fikk senere læreplass. For to år siden tok han mesterbrev, og sitter i dag som vår fagleder for privatmarkedet.

– Helt fra starten har jeg likt rehabiliteringsprosjekter, eller byggfornyelse, om du vil. Du vet aldri hva som skjuler seg bak veggen i gamle bygg. Det dukker ofte opp uventede utfordringer som setter både kreativiteten og fagkunnskapen skikkelig på prøve, sier han.

– En jobb er jobb og må alltid utføres med positiv innstilling, enten det dreier seg om soping eller finsnekring. Jeg har alltid prøvd å tenke langsiktig og ta vare på yrket i sin helhet. Derfor har jeg fått stadig mer utfordrende oppgaver. Og da arbeidsgiveren oppfordret meg til å ta mer utdanning, passet det godt inn. At en annen kollega også tok mesterbrev samtidig med meg, gjorde at vi kunne dele erfaringer og diskutere underveis.

– Min anbefaling til ungdommer som lurer på hva de vil bli, er å lage en plan og tenke langsiktig. Jeg ser at de som kommer inn i byggfaget blir ivrige. Dette er et fag som alltid vil bestå, og byggfornying vil vi se enda mer av framover, sier han og legger til at noe av det beste med jobben er den store variasjonen og muligheten til jobbe inne eller ute nesten som det passer.

Vil du vite mer om vårt lærlingprogram?

Lurer du på å bli lærling hos oss eller har gode innspill, vil vi gjerne høre fra deg.

Gunnar Hognestad

Gunnar Hognestad

Lærlingansvarlig